top of page

Σχετικά με εμάς

Image00001.png

Το ερευνητικό έργο «URBAN HEAT WATCH. Παρατηρητήριο Αστικού Πρασίνου και Κλιματικής Ανθεκτικότητας» πραγματοποιείται εκτεταμένη καταγραφή και επικαιροποίηση δεδομένων αστικού πρασίνου. Υλοποιούνται εργασίες πεδίου, καταγραφές με drone, καταγραφή και αξιολόγηση Αστικών Οικοσυστημικών Υπηρεσιών, ενώ ταυτόχρονα συλλέγονται ερωτηματολόγια σχετικά με την επισκεψιμότητα και τις δραστηριότητες στους Χώρους Πρασίνου.

Στο ερευνητικό έργο δοκιμάζονται καινοτόμες τεχνολογίες και πρακτικές για την χαρτογράφηση του αισθήματος δυσφορίας στον καύσωνα, της τρωτότητας του ευάλωτου πληθυσμού στο φαινομένου της Αστικής Θερμικής Νησίδας (ΑΘΝ) και των ανισοτήτων των διαφορετικών γειτονιών απέναντι στη ζέστη. 

Χρησιμοποιούνται πολλαπλά, διαφορετικά, μεγάλα δεδομένα όπως: Δορυφορικά (Copernicus) και άλλα γεωχωρικά δεδομένα, κλιματικά δεδομένα που παράχθηκαν στο πλαίσιο του ΠεΣΠΚΑ Αττικής, δεδομένα από εναέρια μέσα (UAV) οπτικά και θερμικά, δεδομένα από αισθητήρες θερμοκρασίας και υγρασίας (αυτοκίνητο, ποδήλατο), αλλά και βιωματικά δεδομένα ερωτηματολογίων και συμμετοχικών εργαστηρίων με πολίτες και φορείς.

greece-athens.jpg

Τις δυο καλοκαιρινές περιόδους (2023-2024) πραγματοποιείται μεγάλη συμμετοχική Καμπάνια Χαρτογράφησης της Ζέστης (participatory citizen science) στις τρωτές γειτονιές στην ΑΘΝ της Μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας. Θα χαρτογραφηθούν μέσω μικρών φορητών μετεωρολογικών σταθμών (σε αυτοκίνητα, μηχανές και ποδήλατα) και θερμικών καμερών:

1
οι Δήμοι Αθηναίων και Πειραιώς πλήρως
2
διαφορετικοί τύποι Χώρων Πρασίνου των αστικών δήμων του Λεκανοπεδίου Αττικής και οι γειτονιές γύρω από αυτούς
3
γειτονιές με υψηλή τρωτότητα στην ΑΘΝ και τα φαινόμενα ακραίου καύσωνα
4
περιοχές στις οποίες εξελίσσονται έργα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, αναπλάσεων και πρασίνου στο στάδιο του σχεδιασμού ή της υλοποίησης.
panoramic-view-piraeus-near-athens-greece.jpg

Χώροι πρασίνου που διερευνώνται στο πλαίσιο του έργου:

  • 55 χώροι διερευνώνται στις περιοχές ενδιαφέροντος, σε αυτούς δουλεύουμε με δορυφορικές και GIS, ενώ οι συμμετοχικές διαδικασίες που τους αφορούν στο σύνολό τους γίνονται ηλεκτρονικά (ερωτηματολόγια, συμμετοχική πλατφόρμα κ.ά.).

  • Σε 45 / 55 έχουμε ήδη μετρήσεις με meteotrackers τουλάχιστον μια φορά (σε κάποιες περιπτώσεις και παραπάνω), τα υπόλοιπα 10/55 είτε δεν είναι άμεσα προσβάσιμα με όχημα είτε προστέθηκαν μετά την περίοδο αναφοράς θα γίνουν το 2024.

  • Σε 50/55 γίνονται επιτόπιες παρατηρήσεις (σε 6 έγιναν το 2023 για οριστικοποίησης της μεθοδολογίας) ενώ θα γίνουν και ερωτηματολόγια το 2024. 

  • Σε 12 / 55 γίνονται πτήσεις drone, με τη flir και με θερμόμετρο. Στους 12 αυτούς χώρους θα συλλεγούν ερωτηματολόγια επιτόπου (χρήσεις, λειτουργίες, οικοσυστημικές υπηρεσίες), από χρήστες του χώρου το καλοκαίρι του 2024. Σε 4 από αυτούς θα γίνουν pop-up συμμετοχικά εργαστήρια το 2024.

Τέλος, θα δημιουργηθεί ψηφιακό εργαλείο οπτικοποίησης και παρακολούθησης του αστικού πρασίνου και της τρωτότητας σε κλίμακα γειτονιάς, ενώ θα ενσωματωθούν και τα αποτελέσματα των χαρτογραφήσεων της ζέστης. Τα αποτελέσματα του έργου θα διασυνδεθούν με το «Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής» της Περιφέρειας Αττικής για μέγιστη διάχυση και αξιοποίηση.

bottom of page