Μέσω Συμμετοχικής Επιστήμης Πολιτών (Participatory Citizen Science) υλοποιείται ο δεύτερος ερευνητικός στόχος του έργου. Η εφαρμοσμένη έρευνα καινοτόμων τεχνολογιών και συμμετοχικών πρακτικών για την χαρτογράφηση του αισθήματος δυσφορίας στον καύσωνα, της τρωτότητας του ευάλωτου πληθυσμού στο φαινόμενο της Αστικής Θερμικής Νησίδας (ΑΘΝ) και των ανισοτήτων των διαφορετικών γειτονιών απέναντι στη ζέστη. Αρχικά συντάσσεται η μεθοδολογία χαρτογράφησης της ζέστης, το σχέδιο συμμετοχικής διαδικασίας (participatory citizen science), ενώ αξιοποιείται διεθνής εμπειρία χαρτογράφησης της ζέστης, του καύσωνα, της δυσφορίας.
Συλλέγονται, οργανώνονται σε χωρικές βάσεις δεδομένων και χρησιμοποιούνται πολλαπλά, διαφορετικά, μεγάλα δεδομένα όπως: Δορυφορικά (Copernicus) και άλλα γεωχωρικά δεδομένα, κλιματικά δεδομένα που παράχθηκαν στο πλαίσιο του ΠεΣΠΚΑ Αττικής (1ο επίπεδο), δεδομένα από εναέρια μέσα (UAV) οπτικά και θερμικά, δεδομένα θερμοκρασίας και υγρασίας από φερόμενους μετεωρολογικούς σταθμούς (αυτοκίνητο- ποδήλατο), θερμική κάμερα (πεζός), αλλά και βιωματικά δεδομένα ερωτηματολογίων και συμμετοχικών εργαστηρίων με πολίτες και φορείς. Μέσω των συμμετοχικών εργαστηρίων σχεδιάζονται οι τελικές διαδρομές που θα πραγματοποιηθούν τις δυο καλοκαιρινές περιόδους (2023-2024) κατά τη διάρκεια της μεγάλης συμμετοχικής Καμπάνιας Χαρτογράφησης της Ζέστης στις γειτονιές της Μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας.
Χαρτογραφούνται συμμετοχικά μέσω αισθητήρων/μετεωρολογικών σταθμών (αυτοκίνητο-μηχανή-ποδήλατο) και θερμικών καμερών (drone & χειρός/πεζός) επιλεγμένοι ΧΠ, με διαδρομές εσωτερικά και εξωτερικά αυτών, αλλά και επιλεγμένες περιοχές. Το 2024 καταγράφονται πλήρως οι δήμοι Αθηναίων και Πειραιώς, με 30 διαφορετικές ταυτόχρονες διαδρομές (για λόγους σύγκρισης). Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την χαρτογράφηση:
-
οι Δήμοι Αθηναίων και Πειραιώς πλήρως
-
διαφορετικοί τύποι ΧΠ των αστικών δήμων του Λεκανοπεδίου Αττικής και οι γειτονιές γύρω από αυτούς
-
γειτονιές με υψηλή τρωτότητα στην ΑΘΝ και τα φαινόμενα ακραίου καύσωνα
-
περιοχές στις οποίες εξελίσσονται έργα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, αναπλάσεων και πρασίνου στο στάδιο του σχεδιασμού ή της υλοποίησης.
Τα αποτελέσματα των χαρτογραφήσεων της ζέστης θα αναλυθούν από κοινού με τα αποτελέσματα του αστικού πρασίνου, ανά περιοχή. Θα αναδειχθούν οι ανισότητες μεταξύ των γειτονιών και οι ανάγκες προς τη δίκαιη κλιματική ανθεκτικότητα.
Όλα τα παραπάνω θα συμβάλουν στην περαιτέρω εξειδίκευση του μέτρου Μ11.03. και την τοπική εφαρμογή από τους δήμους.
Διεύθυνση
Εργαστήριο Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου,
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ιερά Οδός 75, Αθήνα 11855
Τηλέφωνα Επικοινωνίας
210 5294 551
693 9231 411
697 4536 484
Το έργο "URBAN HEAT WATCH. Παρατηρητήριο Αστικού Πρασίνου και Κλιματικής Ανθεκτικότητας " χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 3: «Έρευνα και Εφαρμογή» του Χρηματοδοτικού Προγράμματος: «Φυσικό Περιβάλλον & Καινοτόμες Δράσεις 2023».
© 2023 Urban Heat Watch. Powered by Designature